3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ UNUTULMADI.
Etkinlikte konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Osman Sezgin, “Bizim kültürümüz insana bakarken engelli ya da engelsiz, siyah ya da beyaz diye ayırmadan, hiçbir ayrım yapmayıp ötekileştirmeden bütün insanları eşref-i mahlukat kabul eder. Eşref-i mahlukat demek var olan varlıkların en şereflisi demektir. Ben de, down sendromlusu da otizmlisi de, görme engelli olanlar da hepimiz Eşref-i mahlukattır” dedi.
3 Aralık Dünya Engelliler günü münasebetiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Ataşehir’de bulunan Zübeyde Hanım Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde anlamlı bir etkinlik düzenlendi.
Etkinlikte, Diyarbakır’dan İstanbul’a gelen Deniz Kaya isimli sanatçı türküler seslendirdi. Bünyesinde engelli bireyleri barındıran Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Sesler Korosu da sahne alarak katılımcılara müzik dolu keyifli anlar yaşattı.
Etkinlikte konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Osman Sezgin, “Batının eğitim tarihine baktığımız zaman, Arthur Schopenhauer diye bir zat var. Kuramlarının, düşüncelerinin adı, ’Yaratılıştan Suçlular’. Yani ‘bir insan doğuştan ya suçludur ya da değildir. Doğuştan suçlu olanları eğitmek mümkün değildir. Onları toplumdan sürüp çıkarmak lazım’ diyorlar. Yani bir anlamda pesimist bir anlayış var. Dolayısıyla bu pesimist anlayışın hakim olduğu bir batı kültürü, onun doğurduğu bir batı medeniyeti ve onun oluşturduğu küresel kültür var. Bu küresel kültür vicdan yaparak engelli vatandaşların toplumdan dışlanmasının insani olmadığını görünce, onlarla ilgili bir gün oluşturmayı esas almış ve 1992 yılında Birleşmiş Milletler Engelliler Günü diye bir gün icat etmiş. Şu konuda teşekkür ediyorum, ’doğuştan suçlular’ diye o insanları toplumdan uzaklaştırdıkları bir anlayıştan bugün onlarla ilgili bir gün icat etmeye gelmek bir terakkidir bu yönüyle teşekkür ediyorum" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in ’ahilik teşkilatını örnek alıyoruz’ sözlerine atıfta bulunan Bakan Yardımcısı Sezgin, "Bizim de bugün için söyleyeceğimiz, ecdadımızdan ilham aldığımız hususiyetler var. Kendi kültürümüze baktığımız zaman, önce insana bakışı görmek lazım. Bizim kültürümüz insana bakarken engelli ya da engelsiz, siyah ya da beyaz diye ayırmadan, hiçbir ayrım yapıp ötekileştirmeden bütün insanları eşref-i mahlukat kabul eder. Eşref-i mahlukat demek var olan varlıkların en şereflisi demektir. Ben de, down sendromlusu da otizmlisi de, görme engelli olanlar da hepimiz Eşref-i mahlukattır.

Bizim kültürümüzde deli kelimesi çok az kullanılır, onun yerine meczup denir. Onlar Allah’ın emanetidir denilir ve dışlanmazlar, hoş görülürler. Nereye giderlerse baş köşeye oturturlar. Anadolu insanın böyle bir şefkati ve merhameti vardır. Anadolu insanının bu şefkati sayesinde bugün dünyanın hayal edemeyeceği yerler kurmuşuz. Özel insanları musiki ile tedavi etmiş, gıdalarına dikkat etmiş ve sülün etiyle beslemişizdir. Edirne’de, Amasya’da ve daha çok sayamayacağım birçok yerde, batı toplumdan bunları dışlarken biz tedavisini yapmışız. Dolayısıyla böyle bir kültürün içerisinde, bugünkü yaptığımız faaliyet, bizim dünden bugüne, Birleşmiş Milletlerin aldığı bir kararla değil, özümüzde ve kültürümüzde var olan medeniyet ve insanlık anlayışının eseri olarak çıkmıştır" diye konuştu.

Programa Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Osman Sezgin, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, özel eğitim gereksinimli öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
DEPREMZEDE AİLENİN YARDIMINA İLK ADIM VAKFI KOŞTU.
Malatya’da depremde mahsur olan Ailenin sosyal medya aracılığıyla yardım talebine İlk Adım Vakfı...
BAŞKAN CANPOLAT’TAN 15 TEMMUZ MESAJI
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, 15 Temmuz Dayanışma ve Milli Birlik Günü dolayısıyla...
BAŞKAN SÜPHİ ENGÜL'DEN 15 TEMMUZ MESAJI
Şanlıurfa Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanvekili Süphi Engül 15 Temmuz Demokrasi ve...
GÜNCEL Haberleri
TümüDEPREMZEDE AİLENİN YARDIMINA İLK ADIM VAKFI KOŞTU.
Malatya’da depremde mahsur olan Ailenin sosyal medya aracılığıyla yardım talebine İlk Adım Vakfı...
BAŞKAN CANPOLAT’TAN 15 TEMMUZ MESAJI
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, 15 Temmuz Dayanışma ve Milli Birlik Günü dolayısıyla...
BAŞKAN SÜPHİ ENGÜL'DEN 15 TEMMUZ MESAJI
Şanlıurfa Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanvekili Süphi Engül 15 Temmuz Demokrasi ve...
BÜYÜKŞEHİR’DEN 40 LİRAYA 4 ÇEŞİT MENÜ
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Hamarat Eller Sosyal tesislerinde ana yemek, pilav ve tatlıdan...
BÜYÜKELÇİ VAİVARS’DAN BAŞKAN GÜLPINAR’A ZİYARET
Letonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Peteris Vaivars ve Letonya Gaziantep Fahri Konsolosu Soner...
EYYÜBİYELİ GENÇLER EĞİTİM OTAKLARINDA KAMPA GİRDİ
8-9 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleşecek TYT ve AYT sınavlarına hazırlanan gençler, Eyyübiye...
Vali Şıldak, Atatürk Ormanını Ziyaret Etti
Vali Hasan Şıldak, Atatürk Ormanı olarak bilinen Gölpınar Tabiat Parkını ziyaret etti....
Eyüp Peygamber Makamında Çevre Düzenlemesi Yapılacak
Vali Hasan Şıldak, Eyüp Peygamber Camiinde incelemelerde bulunarak alanda yapılacak çevre...
BAŞKAN CANPOLAT’TAN 23 NİSAN MESAJI
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla...
11 Nisan Kurtuluş Destanı Kutlu Olsun
11 Nisan Kurtuluş Destanı Kutlu Olsun
Kolsuzoğlundan Ramazan Bayramı ve 11 Nisan Mesajı
İş Adamı Karaköprü Meclis Üyesi Orhan Kolsuzoğlu Hemşehrilerinin 11 Nisan ve Ramazan Bayramını...
Vali Şıldak: Akif'i Anlamak Cumhuriyeti Anlamaktır
Vali Hasan Şıldak, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü programına...





