BORSA
BIST 100 14.467,25 %0,51
Altın 6.784,88 ₺/gr %0,72
Bitcoin $77.339 %0,45
Dolar 48,66 ₺ %0,00
Euro 56,49 ₺ %0,30
Sterlin 65,92 ₺ %0,07
Gümüş 100,67 ₺/gr %1,44
Ethereum $2.534,98 %3,16
İsviçre Frangı 59,61 ₺ %0,41
Kanada Doları 35,09 ₺ %0,22
Avustralya Doları 34,90 ₺ %0,19
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,06
BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,04
Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,27
Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,09
ŞANLIURFA 30°C 6.784,88 ₺/gr 48,66 ₺ 56,49 ₺
Anasayfa SAĞLIK Benim çocuğum neden nöbet geçiriyor
Ahmet

Benim çocuğum neden nöbet geçiriyor

Halk arasında ateşli havale olarak da bilinen febril konvülsiyon, Altı ay ile beş yaş arasındaki çocuklarda yaygın olarak görülen ve genelde yüksek ateş ile meydana gelen nöbet şeklinde tanımlanır. Genellikle enfeksiyon kaynaklı meydana gelen ve epilepsi ile karıştırılan febril konvülsiyon epilepsi değildir ve kalıcı beyin hasarına neden olmaz.

· 4 dk okuma · 296 okunma
0Yorumlar
Benim çocuğum neden nöbet geçiriyor

Bilinç kaybı ve titreme gibi belirtilerin oluşmasına neden olan febril konvülsiyon yaygın olarak çocuklarda görülür ve reçeteli ilaçlar aracılığıyla tedavi edilmesi mümkündür.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Selim Ayhan;

Febril konvülziyon yani ateşli havale altı ay beş yaş arası çocuklarda, ellerde, kollarda titreme, kasılma atma şeklinde bilinç kaybıyla karakterize bir nöbet şeklidir. Genelde nöbet sonrasında yaklaşık böyle bir uyku hali gözlenir. Postiktal dönem dediğimiz dönemdir bu. Genellikle altı yaş sonrasında görülmez.

Peki, benim çocuğum neden nöbet geçiriyor?

Burada hem yaş hem genetik hem de ateş faktörü etkili oluyor. Yani anne baba arasında akrabalık varsa, anne baba küçükken ateşli havale geçirmişse ya da evde kardeşlerinden herhangi birisi ateşli havale geçirmişse şimdiki bu çocuğunuzda da ateşli havale görünme riski yüksektir.

Çocuğum nöbet geçirmeye başladı peki ne yapacağım?

Hastamızı bir kere öncelikle yumuşak zemine yatıracağız soğukkanlı bir şekilde ilk başta yapmamız gereken çocuğu yan çevireceğiz dili geriye kaçmasın diye. Bunun haricinde sakin bir şekilde 112 arayacağız, kollarını kesinlikle tutmayacağız, ağzını kesinlikle açmaya çalışmayacağız, nöbetin orada dinmesini bekleyeceğiz. 112 geldikten sonrasında hızlı bir şekilde acil servise başvurmamız gerekmekte.  Neden! Çünkü ilk dört altı saat içerisinde bu nöbetlerin tekrarlama riski yüksektir.

Son olarak doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de çocuğun ateşi ne kadar yüksek olursa nöbet geçirme riski o kadar yükselir bu tamamen yanlış. Bir çocuk nöbet geçirecekse ateşi yükselmeye başlarken de geçirebilir,otuzsekiz de de geçirebilir, otuz dokuz derecede de geçirebilir. Yani bir çocuk nöbet geçirecekse geçirir, buna siz de mani olamazsınız biz de mani olamayız ve mümkünse çocuk ateşli havale geçirirken onu kameraya çekmenizi öneriyoruz. Çünkü daha sonra doktora geldiğiniz zaman o nöbet çeşitleri farklı, farklı çeşitli nöbetler var. Bu nöbetlerden hangisi olduğuna bizim görüp karar vermemiz gerekiyor. Bu açıdan bize çok yardımcı olacaktır.

Ayrıca yine önemli bir bilgi söyleyeceğim. Soğuk algınlığı ilaçları ve öksürük şurupları nöbet eşiğini düşürüyor. Çok mecbur kalmadıkça doktorunuz illa önermediyse soğuk algınlığı ilaçları, öksürük şurubu kullanmayın. Eğer çocuğumuz da buna benzer bir nöbet öyküsü varsa ya da şüpheli bir nöbet geçirdiğini düşünüyorsanız mutlaka hastaneye başvurmalı ve bir çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SAĞLIK Haberleri

Tümü

Birecik Devlet Hastanesi “Anne Dostu Hastane” Unvanını Aldı

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde hizmet veren Birecik Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı...

8 gün önce

Şanlıurfa’da Sağlık Hizmetlerine Erişim Güçleniyor:...

Şanlıurfa’da vatandaşların sağlık hizmetlerine daha hızlı ve kolay erişimini sağlamak amacıyla...

15 gün önce

Siverek’te 3 Yeni Aile Sağlığı Merkezi Hizmete Girdi.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde birinci basamak sağlık hizmetlerinin kapasitesini artırmak...

18 gün önce

Şanlıurfa’nın Hastanelerine Modern Tıbbi Cihaz Desteği

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından il genelindeki kamu hastanelerinin tıbbi cihaz ve...

24 gün önce

13 YILLIK HASRET HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDE SON BULDU

Şanlıurfa'da yaşayan Ahmet Aslan (35) ve Emine Aslan (30) çifti, tam 13 yıl süren çocuk...

25 gün önce

Şanlıurfa’da Sağlık Yöneticileri İl Değerlendirme...

Şanlıurfa’da sağlık hizmetlerinin etkin, verimli, kaliteli ve vatandaş odaklı şekilde sunulması...

25 gün önce

YAZ SICAKLARINDA BÖBREK SAĞLIĞINA DİKKAT!

Harran Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyyüp Sabri Pelit,...

1 ay önce

Anne Sütü, Bebeğin İlk Aşısı ve En Güçlü Koruyucusu

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Demirkol...

1 ay önce

Karaköprü Halkına Müjde: Karaköprü Sağlıklı Hayat Merkezi...

Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde hizmete giren Karaköprü Sağlıklı Hayat Merkezi, vatandaşlara...

1 ay önce

Nefrolojide Büyük Atılım: Şanlıurfa’da Tedavi İçin İl...

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, son yıllarda hayata...

1 ay önce

Artan Hava Sıcaklıklarına Karşı Uzmanından Hayati Uyarılar

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Ünal, yaz aylarında...

1 ay önce

Çocuklarda Sessizce Yayılıyor: Uzmanlardan El, Ayak ve...

 Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Nur...

2 ay önce