Filyosta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesi gerçeğe dönüşüyor.
Zonguldak ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden (1876-1909) itibaren uygulamaya konulması beklenen Filyos Projesi kapsamında Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen havzada 10-15 bin kişiye istihdam sağlayacak tesislerin yer tahsislerine başlanması hedefleniyor.
Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan Anadoluda Genel Üretim Raporunda Filyosta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle kurulan yatırım hayali, havzanın 8 Eylül Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle gerçeğe dönüşüyor.
Projenin en önemli parçalarından biri olan Filyos Limanının ilk etapta 5 milyon ton/yıl, ikinci etapta 20 milyon ton/yıl olmak üzere 25 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olacak şekilde uygulamaya konulması planlanıyor. Liman ihalesi sonuçlandıktan sonra 2-2,5 yılda 5 milyon tonluk kısmın faaliyete geçmesi amaçlanıyor.
Kentteki iş adamlarını Filyosa yatırım yapmak için yönlendirecek birim oluşturduklarını ifade eden Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, şunları kaydetti:
Havzaya yatırım için akla gelebilecek her türlü sektöre yönelik talepler var. Biz burada kentteki iş adamların da yatırım yapmasını istiyoruz. Kentin sanayisini oluşturma anlamında Filyos çok önemli. Endüstri Bölgesinin 400 hektar alanının gelecek taleplere göre genişlemesi öngörülüyor. Taşkın koruma çalışmalarının bittiği havzada, yer tahsisleri başlayacağından kentteki iş adamlarından da yatırım planlaması yapmasını bekliyoruz. Endüstri Bölgesi ile ilgili talepler şu an değerlendiriliyor. Buraya büyük çaplı, dünya pazarına yönelik tesisler kurulması konusunda iş adamlarımız da hazırlık yapmalı. Cazip teşviklerden faydalanmak isteyen yatırımcılar havzayı yatırım için tercih edeceklerdir.
AA