Tepe Reklam

Urfabulteni.com Bi haber olma haberdar ol

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Logo reklam
Kategori : SAÄžLIK
Haberin Tarihi :   20 Ocak 2013 - 00:00

Panik atakla başa çıkmak mümkün

Büyüt
Küçült
Panik atakla başa çıkmak
Haber Detay
Panik atağın tek başına bir hastalık olmadığını belirten Mehmet Güdük, Panik atak birçok psikiyatrik hastalığın dışında; tiroid bozuklukları, kan şekerinin düşmesi, kalp ve akciğer rahatsızlıkları, beyin tümörleri, epilepsi, kansızlık, çeşitli enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri, aşırı kafein tüketimi ve bazı ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Panik atak tek başına bir hastalık değil, birçok psikiyatrik veya fiziksel rahatsızlığın belirtisidir. dedi.

Çarpıntı, kalp atışlarını duyumsama, kalp hızında artış olması, terleme, titreme, nefes darlığı, boÄŸulma hissi, soluk kesilmesi, göğüste aÄŸrı, sıkıntı, bulantı, karın aÄŸrısı, baÅŸ dönmesi,  bayılma hissi, olayları ve çevreyi bir sis perdesinin gerisinden bulanık algılama, kendine yabancılaÅŸma, uyuÅŸma ve karıncalanma, üşüme, ürperme, ateÅŸ basması, kontrolü yitirme, çıldırma ya da ölüm korkusunun panik atak sırasında ortaya çıkan belirtiler olduÄŸunu anlatan Güdük, Panik atak esnasında, öncelikle kiÅŸinin uygun bir yere oturması gerekir. Burundan yavaşça nefes alınıp, 5 saniye tutulduktan sonra, yavaşça dudaklar büzülerek nefes verilmelidir. KiÅŸi kendini rahat hissettiÄŸi bir anını gözünde canlandırarak, dikkatini burada toplamalıdır. Çevredeki ayrıntılara odaklanmaya çalışılmalıdır. Panik atak nöbeti yaÅŸadığını düşünenler korkacak bir ÅŸey olmadığını ve bu durumun birazdan geçeceÄŸini içinden tekrarlamalıdır. ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Güdük, panik ataÄŸa karşı önerilerini de şöyle sıraladı: Panik atak kesinlikle kontrol altına alınabilir. Umutsuzluk ve karamsarlıktan kaçınılmalıdır. Panik atak baÅŸka hastalıkların habercisi olabilir. Mutlaka psikiyatriste baÅŸvurulmalıdır. Psikiyatrist ve psikoloÄŸun önerilerine uyulmalı, tedavileri eksiksiz uygulanmalıdır. KiÅŸi yakınlarının da panik atak hakkında bilgilenmesini saÄŸlamalıdır. Düzenli ve saÄŸlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Aşırı yemekten ve uzun süreli açlıktan kaçınılmalıdır. Kahve, çay, asitli, gazlı içeceklerden ve enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır. SaÄŸlıklı ve nitelikli uyku için önlemler alınmalıdır. Düzenli spor ve yürüyüş yapılmalıdır. Nefes ve gevÅŸeme egzersizleri, günlük alışkanlık haline getirilmelidir. Hobilere, keyif alınan aktivitelere ve sosyal-kültürel etkinliklere daha fazla zaman ayırılmalıdır. SaÄŸlıklı bir cinsel yaÅŸamın, saÄŸlıklı bir ruhsal durum için önemli olduÄŸunu unutulmamalıdır. Panik atak, biyolojik ve psikolojik nedenlere baÄŸlı tıbbi bir durumdur. Zafiyet, doÄŸaüstü güçler veya inanç eksikliÄŸi ile ilgisi yoktur.  Ruh saÄŸlığı alanında uzman olmayan kiÅŸilerden ve yöntemlerden uzak durulmalıdır.

(CİHAN)
 

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
SaÄŸ Blok Reklam
Son Yorumlar
Tuncay
Tuncay
SaÄŸ Rekam 2
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Urfabulteni.com Bi haber olma haberdar ol | https://urfabulteni.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2024 - 2025