Diyabet eğitimi alan diyabetli bireyler; diyabet, tedavisi ve diyabetin vereceği zararları, bu zararları nasıl önleyebileceği konusunda bilgilenir. İlaçlarını doğru kullanmayı, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi, kan şekerini ölçmeyi, düşük veya yüksekse nasıl müdahale edeceğini, ayakları dahil tüm vücuduna nasıl bakması gerektiğini öğrenir.
Diyabetin neden ve nasıl ortaya çıktığı ile ilgili neden-sonuç ilişkisi kurabilecek düzeyde eğitim almış diyabet riski taşıyan kişiler de yaşam tarzı değişikliği ile diyabet gelişme ihtimalini azaltmakta ve geciktirebilmektedirler.
Diyabet eğitimi tedavinin bir parçasıdır. Diyabet iyi bir eğitim ve yönetimle kontrol altına alınabilir.
Şanlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Diyabet Hemşiresi Çiçek Karataş Karatoprak, Hastanemizde diyabet hastalarına endokrin hastalarına ve dahiliye hastalarına hizmet vermekteyiz. Diyabet türü olarak adlandırıldığımız tip 1, tip 2, gestasyonel ve diğer hastalık sınıflandırılmamız mevcuttur. Oral diyabetiklerin yani ağız yoluyla alınan ilaçların kullanım şekillerinin zamanlarını öğretmekteyiz. Uygulamalı olarak da öğretiyoruz. Yazılı olarak da hastaları bu konuda bilgilendiriyoruz. Şeker düşüklüğünün yani hipoglisemi, şeker yüksekliğinin yani hiperglisemi durumlarında neler yapılması gerektiğini hastalara öğretiyoruz. Bunları biz farklı tekniklerle öğretiyoruz. Bazen bireysel eğitimler şeklinde bazen ise grupsal eğitimler şeklinde yapıyoruz. Grup eğitimlerini yaparken diyabet okulu adı altında yapıyoruz. Diyabet okulumuzda bir endokrin uzman, Dahiliye uzmanı, fizyoterapist, diyetisyen, psikoloğumuz ve diyabet hemşiremiz eğitim vermekte. Bu eğitimlerin içerisinde bütün eğitimleri grup halinde veriyoruz. Burada biz hem hastaları hem de hasta yakınlarını eğitiyoruz.
Sizde ve yakınlarınızda diyabet ile ilgili problem var ise Şanlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyabet okuluna bekliyoruz dedi.