Urfabulteni.com Bi haber olma haberdar ol
28.03.2024
Şanlıurfa / 18°C

03 Temmuz 2022 - 16:06
Fakıbaba’dan dobra dobra açıklama!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba " Süt sorunu çözüldüğünde et sorunu da çözülmüş olur" diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Fakıbaba’dan dobra dobra açıklama!

Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakanlıklar içerisinde “Tarım en önemli bakanlıktır.” dedi.

Gazeteci Muhammet Oluklu’ya değerlendirmelerde bulunan Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba süt üreticisinin sübvanse edilmesi gerektiğini tarımın ise girdi maliyetlerinin azaltılmasına vurgu yaparak “Köysel dönüşüm” projesinin detaylarını anlattı.

ÇİFTÇİNİN FİYAT GARANTİSİ ALMASI GEREK

Fakıbaba yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;“ Bildiğiniz gibi kısa bir dönem yani 11 aylık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı dönemim oldu. Bu süre zarfında tarımın ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu ve diğer bakanlıklar içerisinde en önemli ve stratejik bir durumda olduğunu hepimiz yakinen biliyoruz. Çiftçimiz, alın teri ile üretim yapan gecesini gündüzüne katarak didinen uğraş veren ülke ekonomisine katkılar sunan çiftçi bizim baş tacımızdır. Bu yüzden onların moralini bozmamak gerekir. Üreticiyi desteklemek onların morallerini bozmamak onları üretime teşvik etmek destek vermek ülkemizin birer borcu olarak görüyorum. Süt üreticisinin sübvanse edilmesi gerek çünkü süt üreticisini sübvanse ettiğimizde et konusunu da çözmüş olursunuz. Süt üreticisi para kazandığında ette de sıkıntı olmaz. Bu iki şey birbirine bağlıdır. Birbirinden ayrılmaz iki önemli proteindir. Çiftçinin fiyat garantisi alması gerek. Şöyle ki stratejik ürünler konusunda çiftçi garanti aldığı zaman zevkle ve şevkle üretim yaparsa her fırsatta da ülkenin yeteceğinin yanı sıra fazlasını üreterek ihracatın önünü açmış oluruz.’’dedi.

TARIMDA ATILACAK ADIMLAR UZUN VADELİDİR

Buğday, Arpa ve süt için garanti verilmesi gerektiğine vurgu yapan Fakıbaba açıklamalarına şöyle devam etti;Bu alım garantisini yaptıktan sonra çiftçide üretme sorunu tüketicide pahalı sorunu ortadan kalkmış olur. Tabi buna bağlı olarak çiftçinin girdileri gözden geçirilmeli minimuma indirgeyerek çiftçiyi üretime karşı küstürmeden hem üretim artırılacak hem de tüketici daha ucuz fiyata ürüne ulaşmış olacak. Bildiğiniz gibi kısa bir bakanlık sürecim oldu. Tarımda atılacak adımlar uzun vadelidir. Bir bakan düşünün projeler yapmak istiyor ama bir haber dolaşıyor ortada. Bakanlar kurulu değişecek. Ya da şu bakanlar gidecek. Bakan olan tüm arkadaşların motivasyonu düşüyor. Yani henüz bakan bile değişmeden bunu etkisi yankısı derken motivasyonlar düşüyor. Bu konuda şunu demek istiyorum. Bir bakan en azından 5 yıl bakan olarak kalmalı ki projeleri hayata geçirebilmelidir.’’ifadelerini kullandı..

“KÖYSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ”

Geçmişte benden önceki bakan arkadaşlarının da tarımda güzel işler yaptığına deyinen Fakıbaba son olarak şunları söyledi;Benim dönemimde eğer gerçekleştirebilseydik “KÖYSEL DÖNÜŞÜM” projesi Türkiye’ye bir model olacaktı. Köyse dönüşüm projesinde her ile 3 tane örnek köy gerçekleştirecektik. Öyle bir köy düşünün ki Kooperatifi, ortaokulu, lisesi yani AB ülkelerindeki köylerin aynısı olacaktı. Böylelikle doyduğu yer doğduğu yer olacaktı. Kendi köyünde kendi işinde kendi kazancı ile kendi işinin patronu olacak. Ülkesine katma değer katacak. Ürettiği üründen para kazanacak ve mutlu olacak. Bu proje ile ters göçüde başlatmış olacaktık. Yani şehire göç değil şehirden köyüne göçüde başlatarak şehirlerdeki nüfus yoğunluğunu azaltarak enerjiden tasarruf, çevre kirliğinden VB. etkenleri de azaltarak şehirlerimize de nefes aldırmış olacaktık.” dedi.

Kaynak: Urfahabermerkezi.com

İsim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.