Tepe Reklam

Urfabulteni.com Bi haber olma haberdar ol

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Logo reklam
Kategori :
Haberin Tarihi :   23 Ekim 2023 - 03:35

KEKEME ÇOCUĞAMÜDALE ETMEDEN DİNLEMEK GEREKİR.

Büyüt
Küçült
KEKEME ÇOCUĞAMÜDALE ETMEDEN DİNLEMEK
Haber Detay
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dil ve Konuşma Terapisti Uzmanı Sena Nur Bozan,  22 Ekim Dünya Kekemelik Günü nedeniyle, Kekemeliğe dikkat çekmek ve kekemelik konusunda doğru bilgiler vermek amacıyla açıklamalarda bulundu.

Genel olarak 2 ile 5 yaş arasındaki erken çocukluk döneminde ortaya çıkan kekemeliğin bir davranış biçimi olduğunu ve terapi yöntemleriyle düzeltilebileceğini söyleyen Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dil ve Konuşma Terapisti Uzmanı Sena Nur Bozan, aile tutumlarının iyileşmede etkili olduğunu vurguladı. Uzmanlara göre, kekeleyen çocuğa müdahale etmemek ve sabırla dinlemek gerekiyor.

Kekemelik, konuşmanın doğal akışının kesintiye uğraması ya da konuşmanın akıcılığında gözlemlenen duraksamalar ve zorlanmalar olduğunu belirten Bozan, “ Kişinin konuşurken sesleri uzatması, tekrarlaması, bunları üretirken zorlanması ve tıkanması olarak karşımıza çıkabilir. Kekemelik dil ve konuşma terapistlerinin çalıştığı bir alandır. Kekemeliğin çocukluğun ilk yıllarında görülen ve gelişimsel kekemelik olarak adlandırılan bir türü bulunur. Gelişimsel kekemelik 3- 3,5 yaşlarında başlayarak 6 ay 1 sene içerisinde sonlanabilir. Fakat 6 ay 1 sene sonra sonlanmıyorsa bunun kalıcılık ihtimali yüksektir. Bu gelişimsel kekemelik dediğimiz tür 100 çocuktan 5’inde görülür. Bu 5 kişiden 4’ünde geçici olup, bir kişide kalıcı olarak devam edebilir. Kekemeliğin nedeni psikolojik değildir. Kekemelik, halk arasında psikolojik olarak bilinir, ya da korku nedenine bağlı olarak bilinir. Fakat bu psikolojik etkiler travmalar kekemeliği şiddetlendirip daha da görünür kılabilir sadece. Kekemelik erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla görülmektedir. Zaten nüfus içindeki oranında da dedik genel olarak %1'dir. Kekemelik sanıldığı gibi taklitle ortaya çıkmaz. Çünkü kekemeliğin eğer taklitle ortaya çıkıyor olsaydı, dil konuşma terapistleri kekeme olurdu gibi bir çıkarım yapabiliriz. Kekeme bireyin nasıl söylediğine değil ne söylediğini odaklanırsak, onları gerçekten tam anlamıyla yardımcı olmuş oluruz. Kekeme olan bireye sakin ol, heyecanlanma, çekinme ve benzeri gibi telkinlerde bulunmamız ona yardımcı olmak yerine daha çok onu strese sokup kekemeliğinin tetiklenmesine, heyecanlanmasına neden olarak daha da zorlayıcı bir duruma sürükler onu. Kekeme bireyin dili olmak ona yardımcı olmak anlamına gelmez tam tersi onun konuşmasını normal bir şekilde dinleyip ona fırsat sunmak ona yapabileceğimiz en büyük fayda olacaktır” ifadelerini kullandı.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Sağ Blok Reklam
Son Yorumlar
Tülin bütün
O yaşadığımız tarihimizin en kötü acımızı birdaha yaşamamak hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza allahtan
Sağ Rekam 2
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Urfabulteni.com Bi haber olma haberdar ol | https://urfabulteni.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024